Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΟΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ;
30 Μαρτίου 2017

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε, τα παιδιά μας περνούν πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, της τηλεόρασης και άλλων συσκευών, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Φυσικά, η σημασία της εξοικείωσης των νέων με την τεχνολογία είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, παρ’όλα αυτά, η ενασχόληση των παιδιών σχολικής ηλικίας με ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο πρέπει να είναι ελεγχόμενη και να μην παρεμποδίζει άλλες δραστηριότητες, όπως τα αθλήματα, το διάβασμα και η κοινωνική ζωή του ατόμου. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το διάβασμα μέσα από λογοτεχνικά βιβλία που απευθύνονται στην ηλικία τους και ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους. Όσον αφορά στα οφέλη της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση, αυτά είναι πολλά και αξίζει να αξιοποιηθούν στην εκμάθηση τόσο της μητρικής όσο και της ξένης γλώσσας.

  • Μέσα από το διάβασμα των κατάλληλων λογοτεχνικών βιβλίων, τα παιδιά διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Επιπλέον, μαθαίνοντας πράγματα για άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς, τα παιδιά γνωρίζουν και κατανοούν καλύτερα και τη δική τους κουλτούρα.
  • Διαβάζοντας τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και αναπτύσσουν κριτική ικανότητα, βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους στην κατανόηση κειμένων αλλά και στην έκθεση.
  • Το διάβασμα διεγείρει τη φαντασία των παιδιών και τα βοηθά να αποκτήσουν καινούρια ενδιαφέροντα.
  • Διαβάζοντας για τις σκέψεις και τα συναισθήματα των χαρακτήρων ενός βιβλίου, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα και τις δικές τους αντιδράσεις. – Το διάβασμα βελτιώνει τη μνήμη μας αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης.
  • Και ίσως το πιο σημαντικό όφελος είναι η επίδραση της λογοτεχνίας στην ψυχολογία μας. Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων μειώνει το στρες, μας χαλαρώνει και μας ταξιδεύει…

If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales. – Albert Einstein.